Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

SÅ BOKFÖR DU SWISH

Med swish kan du som privatperson och företagare lätt ta emot och skicka snabba betalningar. Fördelarna är många och allt fler företag erbjuder swish som betalningsmetod i sina affärer både i fysisk butik och på nätet. Men hur ska du som företagare bokföra alla swish betalningar som kommer in? För att besvara denna fråga har vi samlat in all information du bör veta som företagare när du ska bokföra swish betalningar.

SWISH

Swish har funnits sedan 2012 och har idag 7,7 miljoner privata användare. Inom handeln kan vi se sedan föregående år en tillväxt på 53% jämfört med föregående år. Det är både fysiska butiker och e-handelsplattformar som använder sig av swish. Några exempel är SJ, Åhlens samt TELE2. En stor fördel med swish som många företagare nämner är hur snabbt och enkel betalningsmetoden är samt kundernas positiva respons. Att inkludera swish som betalningsmetod har även hos vissa företag ökat konverteringsgraden av kunder.

BOKFÖRA SWISH

Allt eftersom fler företagare har börjat använda sig av swish har Skatteverket observerat att en del av swish betalningarna hamnar utanför bokföringen. Ett bakomliggande problem till att swish betalningarna hamnar utanför bokföringen är att betalningsbekräftelsen du får när du skickar iväg pengarna inte är ett kvitto, alltså ingen verifikation på att en affärshändelse har inträffat.

För att en swish betalning ska ha bokföringsunderlag måste man göra två saker. Det första är att skapa en verifikation av betalningen som skett. För att skapa en verifikation kan du registrera betalningen i ett certifierat kassaregister så att personen som handlar får en faktura eller ett kvitto. Det är viktigt att det tydligt framgår på kvittot vilket betalningssätt som använts under försäljningen. Om verifikationen sker i digital form är det viktigt att den också sparas i digital form. Skulle det förekomma pappersverifikationer skall dessa sparas i pappersform.

Det andra man måste göra är att bokföra swish betalningen. Swish betalningar likställs med kontokortsbetalning enligt bokföringslagen. För mindre företag kan man senarelägga bokföringen med upp till 50 dagar efter att betalningen har skett. Man är alltså inte skyldig att bokföra samma eller nästkommande dag. Visa företag som har många små swish betalningar per dag väljer att slå samman dem i en verifikation som man sedan bokför. Detta underlättar arbetet då många små summor kommer in genom swish till företaget. 

SAMMANFATTNING

Vi hoppas att denna sammanställning av information gällande bokföring av swish betalningar har varit till hjälp. Om ni har ytterligare frågor gällande swish eller bokföringen är ni varmt välkomna att kontakta oss. Våra redovisningskonsulter finns alltid nära till hands om ni behöver råd gällande ert företagets ekonomi.