Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

ENSKILD FIRMA ELLER AKTIEBOLAG – SÅ VÄLJER DU RÄTT!

När man har bestämt sig för att starta ett företag är det dags att börja tänka över vilken företagsform man ska välja. När man ska välja företagsform bör man tänka över om man planerar att driva företaget ensamt eller med andra och om man vill att företaget ska agera som en juridisk person eller inte. Det finns olika för och nackdelar med varje företagsform. Idag kommer vi gå igenom och jämföra enskild firma med aktiebolag för att se vilket alternativ som skulle passa just dig bäst.

ENSKILD FIRMA ELLER AKTIEBOLAG?

Vilken företagsform ska man välja? Att välja företagsform är ett av de viktigaste valen måste göra när man har bestämt sig för att starta företag. Valet mellan enskild firma och aktiebolag grundar sig bland annat på dina planer för ditt kommande företag och om du planerar att driva företaget ensamt eller med andra. Att i ett senare skedde byta företagsform kan vara svårt så innan du bestämmer dig bör du tänka över valet noga. Låt oss titta närmare på för och nackdelarna med enskild firma respektive aktiebolag. 

ENSKILD FIRMA

Att driva enskild firma passar dig är privatperson och planerar att driva företag ensam. Enskild firma brukar man oftast kalla den enklaste företagsformen då det inte finns något krav på eget kapital att starta företaget och registreringen av företaget och f-skatt går väldigt fort. Men när man väljer företagsformen enskild firma finns det vissa saker man behöver ha i åtanke.

PERSONLIGT ANSVAR I ENSKILD FIRMA

När man startar enskild firma så har du personligt ansvar för företaget. Vad menas med personligt ansvar? Det betyder att om det skulle gå till exempel dåligt ekonomiskt för företaget påverkas din personliga ekonomi automatiskt. När det inte finns någon distinkt skillnad mellan företagets pengar och din personliga ekonomi blir det lätt att man har svårt att skilja dem åt. Det blir alltså en större personlig risk om man jämför med att starta aktiebolag som agerar som en egen juridisk person

ANSTÄLLA PERSONAL I ENSKILD FIRMA

Nu kanske du tänker att om jag väljer enskild firma kan jag anställa personal då? Ja, det kan du. Det enda du behöver göra är att registrera dig som arbetsgivare innan du anställer personal. Bokföringen och bokslutet för en enskild firma är även mindre omfattande. Om företaget  omsätter mindre än 3 miljoner kr kan upprätta ett förenklat bokslut. Då krävs det endast att man tar fram en resultaträkning och balansräkning vid räkenskapsåretsslut. 

AKTIEBOLAG

Att starta aktiebolag kan passa både dig som planerar att driva företaget ensamt eller med andra. Om man funderar på att starta aktiebolag kan det vara bra att tänka över till vilken omfattning. När man startar aktiebolag kan man nämligen välja mellan att starta ett privat eller publikt aktiebolag. Skillnaden mellan privat och publikt aktiebolag är att aktierna i ett publikt aktiebolag kan säljas på börsen. Kostnaden mellan de två alternativen skiljer sig väldigt mycket. För att starta privat aktiebolag måste man ha ett aktiekapital på 25 000 kr och för att starta ett publikt aktiebolag måste man ha ett aktiekapital på 500 000 kr.

KOSTNAD FÖR ATT STARTA AKTIEBOLAG

Kostnaden för företagsformen aktiebolag skiljer alltså mycket jämfört med enskild firma som inte kräver något startkapital när man startar företaget. Men en stor fördel med aktiebolag är att företaget agerar som en juridisk person. Det betyder att företaget kan gå in i avtal med personer och företag. Det blir alltså mindre risk för dig som privatperson. Bolagets ekonomi och din personliga ekonomi skiljer sig även åt och som aktieägare tar du ut en lön från bolaget och eventuell vinst. 

ANSVAR I AKTIEBOLAG

Skulle aktiebolaget gå dåligt och gå i konkurs blir inte du personligen ansvarig för att betala skulderna. Det vill säga så länge du ser till att redovisningen och rätt skatt betalas in till Skatteverket. Skulle detta misskötas blir du personligen ansvarig för bolagets ekonomi. I ett aktiebolag krävs det att man har en bolagsstyrelse och bolagsstämma. Man måste även se till att redovisningen sköts rätt och att årsredovisningen skickas in till bolagsverket vid räkenskapsåretsslut. 

SKATTEFÖRDELAR MED AKTIEBOLAG

Aktiebolag kan även medföra vissa skattefördelar när man tar ut utdelning på vinsten i bolaget. Dock har enskild firma också sina fördelar om man har låga inkomster då egenavgiften som ska betalas in är lägre än de sociala avgifterna som ska betalas när man tar ut lön i aktiebolaget. Om du planerar att expandera och växa snabbt kan aktiebolag vara att föredra då det blir mindre personlig risk. När man anställer personal i ett aktiebolag så är det bolaget som går in i avtalet och inte du själv som privatperson. Aktiebolag kan också skapa trovärdighet hos intressenter som investerare och banker. 

SÅ VÄLJER DU RÄTT FÖRETAGSFORM!

Nu har vi gått igenom för och nackdelar med de olika företagsformerna enskild firma och aktiebolag. Innan du bestämmer dig för vilken företagsform du ska få för kan det vara bra att tänka över dessa frågor först:

  • Planerar du att driva företaget ensamt eller tillsammans med andra?
  • Hur mycket pengar planerar du att investera direkt i företaget?
  • Vill du att företaget ska agera som en juridisk person?
  • Hur mycket planerar du att ta ut i lön?
  • Hur mycket tid planerar du att lägga på administration och redovisning?
  • Hur ser dina framtidsplaner ut för företaget?

Tips från oss! Att starta enskild firma passar de flesta och kostnaden är desto lägre än kostnaden för aktiekapital och administration som tillkommer med aktiebolag. Men om du planerar att expandera fort och anställa mycket personal kan aktiebolag vara att föredra då det blir mindre risk för dig som privatperson.

SAMMANFATTNINGSVIS

Har du fler frågor gällande olika företagsformer eller vill veta mer om redovisning och revision är du varmt välkommen att kontakta oss. På HQV Sthlm arbetar vi alltid för att ha nära kontaktvägar mellan konsult och kund. En viktig del i vårt arbete är att finnas där som stöd och ge råd för att kunna bidra till ditt företags fortsatta utveckling.

Läs mer om allt du behöver veta för att starta aktiebolag här!