Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Som företagare är det viktigt att man håller koll på ingående och utgående moms i företaget och att det redovisas korrekt i momsdeklarationen. Vi har därför tagit fram denna artikel som går igenom i detalj vad moms är och hur man räknar ut priser både inklusive och exklusive moms. Låt oss börja med att titta närmare på vad moms är och vilka olika momssatser som finns.

Vad är moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en skatt som ska betalas till staten för varor eller tjänster som du köper. Som företagare måste du deklarera och betala moms. Du anmäler momsregistrering till Skatteverket. Man pratar ofta om ingående och utgående moms. Med ingående moms menas den moms du ska betala när du köper en vara eller tjänst till företaget. Utgående moms är den moms som du lägger på de varor eller tjänster som du säljer. 

När du köper eller säljer ska det alltid finnas ett kvitto eller faktura som specificerar moms summan. Se till att alltid spara kvittot eller fakturan. Om man har mer ingående moms än utgående moms i företaget kommer man få tillbaka pengar av staten. Pengarna kommer in på kontot, normalt sett efter ett par dagar. Har man däremot mer utgående moms än ingående moms i företaget kommer man behöva betala pengar till staten. 

Olika momssatser

Det finns tre olika momssatser och det är 25%, 12% eller 6%. Vilken momssats som gäller beror på vilken typ av vara eller tjänst det gäller. Vanligaste momssatsen är 25%. Exempel på varor och tjänster med momssats på 12% är livsmedel, restaurang, hotell, camping och konstverk gjorda av konstnären. 6% momssats är exempelvis böcker, taxi, konserter, idrotts-, museiverksamheter och tidningar. Oftast gäller 6% momssats på kulturaktiviteter, men inte alltid så var alltid nog och kolla upp vad din verksamhet klassas som. 

Alla varor och tjänster är inte momspliktiga. Exempel på undantag är sjukvård, tandvård, social omsorg samt bank- finanstjänster. Lotteri och andra typer av spel saknar även momsplikt. Om man bedriver verksamhet som är blandad där det finns både momspliktiga och momsfria varor eller tjänster ska man bara göra avdrag för ingående moms på inköp på den del av verksamheten som är momspliktig. 

Hur räknar man ut moms? 

Låt oss gå igenom några räkneexempel! Vanligast momssatsen är 25% och har man då en vara som man vill få 10 000 kr + moms så blir priset man ska fakturera kunden 10 000 x 1.25 = 12 500 kr. Hela beloppet blir alltså 12 500 kr som kunden ska betala. Detsamma gäller för de andra momssatserna. Man byter då ut 1.25 (25%) mot antingen 1.12 (12%) eller 1.06 (6%).

Det kan även hända att man har ett pris inklusive moms och vill få fram hur mycket pengar man kommer få för en vara eller tjänst efter momsen är betald. För att räkna ut ett pris inklusive moms använder man sig av så kallad baklängesmoms. Vilket är precis som det låter, man räknar baklänges. 

Låt oss ta samma exempel som ovan fast denna gången är priset 10 000 kr inklusive moms. Man kan räkna ut det på två olika sätt. Det första sättet är att räkna ut själva momsbeloppet. För momssatsen på 25% blir det 1-1/1.25=0,2 (20%) av priset. Momsen blir alltså 10 000 x 0,2 = 2 000 kr. Andra sättet är att räkna ut själva priset. Då tar man istället 10 000 x 1/1.25 = 8 000 kr. 

Detsamma gäller för de andra momssatserna. För momssatsen på 12% blir det 1-1/1.12= 0,1071 (10,71%) av priset. Momsen blir alltså 10 000 x 0,1071 = 1 071 kr. Andra sättet är att räkna ut själva priset. Då tar man 10 000 x 1/1.12 = 8 929 kr. Och för 6% blir det 1-1/1.06= 0,0,0566 (5,66%) av priset. Momsen blir alltså 10 000 x 0,0566 = 566 kr. Andra sättet är att räkna ut själva priset. Då tar man 10 000 x 1/1.06 = 9 434 kr.

Hur betalar man och redovisar moms?

När du säljer en vara eller tjänst ska du ta ut moms (skatt) på dina kunder som du sedan ska redovisa vidare till staten. Det är alltså ingen kostnad för dig som företagare. När du sedan köper varor eller tjänster till företaget ska du betala moms, vilket kallas för ingående moms. Den ingående momsen ska du som företagare redovisa i momsdeklarationen. Skillnaden mellan ingående och utgående moms blir det som du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket. 

Beroende på hur stor omsättning ditt företag har så ska man redovisa moms olika. Om ditt företag omsätter högst 1 miljon kr kan man välja att redovisa en gånger per år, var tredje månad eller varje månad. Omsätter man högst 40 miljoner måste man redovisa momsen var tredje månad eller varje månad. Är omsättningen över 40 miljoner måste man redovisa företagets moms en gång i månaden.

Momsbefrielse

Om din försäljning av varor eller tjänster kommer att bli under 30 000 kr exklusive moms under det ett beskattningsår är du momsbefriad. För att du ska bli skattebefriad får du inte har sålt för mer än 30 000 kr exklusive moms under de två senaste åren. Om du bara säljer varor eller tjänster inom landet och du är momsbefriad behöver du inte registrera dig för moms hos Skatteverket, det finns vissa undantag.

Det är viktigt att du inte lägger på moms när du säljer varor eller tjänster och är skattebefriad. Gör du det måste du betala momsen till Skatteverket. Det är frivilligt att vara skattebefriad och man kan välja att betala moms även om man har en försäljning under 30 000 kr.

Sammanfattning

Har du fler frågor kring moms i ditt företag är det bara att hör av dig till oss på HQV! På HQV arbetar vi för att med hög servicegrad och tillgänglighet kunna erbjuda våra kunder de bästa lösningarna. Vill du diskutera närmare hur vi kan hjälpa ditt företag med redovisning och revision? Kontakta oss genom att fylla i formuläret så hör vi av oss!