Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Att ta sitt företag framåt och hitta kapital är inte alltid lätt som företagare. Ibland kan man behöva hjälp för att företaget verkligen ska ta fart och utvecklas. För att få kapital till sin verksamhet kan man gå tillväga på lite olika sätt. Man kan exempelvis ta ett banklån eller så kan man ta in riskkapital. Riskkapital kan man ta in i företaget genom att hitta investerare som vill gå in och investerar i bolaget för att bolaget ska utvecklas och bli mer lönsamt. I denna blogg kommer vi gå igenom vad riskkapital är och vilka de främsta för och nackdelarna är. 

Vad är riskkapital? 

Riskkapital är när en finansiär går in med pengar i ditt företag för att i framtiden kunna få avkastning på investerat kapital. Ordet riskkapital kommer från den risk som finansiären gör när den går in med kapital i företaget. I och med att de kan förlora hela eller delar av kapitalet om företaget inte utvecklas eller om något oväntat skulle ske. Risken är alltså större än utlånat kapital från exempelvis banker eller andra långivare. Vid lånat kapital har banken eller långivaren rätt att begära tillbaka sina pengar vid konkurs. Detta är inte möjligt med riskkapital

Riskkapital kan ta olika former. Det kan handla om aktiekapital, konvertibler, vinstandelslån, kapitalandelslån eller villkorade aktieägartillskott. Finansiären som investerat riskkapital får sin ersättning genom den värdeökning som företaget gjort genom riskkapitalet. Ersättning kan vara i form av utdelning men huvudsakligen kommer ersättningen när finansiären väljer att sälja sin andel i företaget. 

När ska man ta in riskkapital? 

Aktiebolag tar främst in riskkapital i sin verksamhet. Detta i och med att själva syftet med riskkapitalet är att det ska bidra till ökat värde av företagets aktier eller andra delar i företaget. Det är framförallt nystartade eller snabbt växande bolag som tar in riskkapital i sin verksamhet. Det ska finnas stora vinstmarginaler i bolaget för att finansiären ska vilja gå in med riskkapital. Normalt sett är riskkapitalet tidsbestämt. Finansiären brukar vilja sälja sin andel inom ett visst antal år, ofta mellan 3-7 år. 

Om man tar in riskkapital direkt i början när företaget startas brukar detta kallas för såddkapital. Syftet med såddkapital är att utveckla en idé eller koncept till ett lönsamt bolag. Efter man har kommit igång kan man också vara i behov av riskkapital för att ta sin affärsidé vidare och växa större. Finansiärer går då in med riskkapital med syftet att utveckla företaget och satsa på tillväxt. Mogna bolag kan också ta in riskkapital, ofta handlar det då om att göra omstruktureringar i bolaget eller att man vill etablerar sig på nya marknader. 

Hur hittar man investerare? 

Investerare, eller finansiärer, går att hitta varsomhelst. Det kan till och med vara så att det finns personer i ditt personliga nätverk som skulle vilja gå in med riskkapital i ditt bolag. Privatpersoner som går in och investerar med riskkapital kallas för affärsänglar. Annars går det även att vända sig till olika forum där man kan kommer i kontakt med investerare. 

ALMI Invest är ett riskkapitalbolag som investerar riskkapital i startups i Sverige. Varje år investerar de i ett 50-tal nystartade företag. Hos ALMI Invest kan du pitcha din startup om hur riskkapital skulle ta din verksamhet vidare. 

Connect Sverige är en digital plattform som matchar företag med rätt verktyg och kapital. Hos Connect Sverige kan man få hjälp att välja rätt kapital till sin verksamhet. Just nu har de samarbeten med över 150 partners över hela Sverige. 

Man kan även använda sig av en så kallas inkubator eller företagskuvös. En inkubator är en organisation vars syfte är att gå in och hjälpa startups utveckla sin affärsidé och bli lönsamma. Detta kan vara i form av rådgivning eller kontakter till exempelvis riskkapitalbolag som skulle vara intresserade av att investera i bolaget. 

Fördelar med att ta in riskkapital i bolaget 

Främsta fördelen med att ta in riskkapital i bolaget är de resurser, kapital, man får in i bolaget. Detta kan användas på många olika sätt för att driva bolaget framåt och utvecklas snabbare. Med riskkapital behöver man inte heller oroa sig om ränta som måste betalas utan allt kan gå till att göra bolaget mer lönsamt. 

En annan stor fördel som många inte tänker på är den kunskap och kompetens som ofta tillkommer i och med investeringen. Investeraren eller riskkapitalbolaget vill så klart att bolaget ska gå bra och kommer därför vilja hjälpa till genom kunskap eller kontakter. Detta är en stor fördel som kan få bolaget att ta fart och utvecklas snabbare. För att ta del av detta är det viktigt att man lägger ner tid och möter med många investerare för att hitta rätt riskkapital till ditt bolag. 

Om ett riskkapitalbolag eller investerare säger nej till pitchen betyder inte det att alla kommer säger nej. Ibland tar det flera möten innan man hittar rätt. Att ta in riskkapital från en investerare som är villig att betala mest är inte heller alltid den bästa lösningen. Därför är det viktigt att man är noga och analyserar bolaget väl innan man

skriver på några avtal. 

Nackdelar med att ta in riskkapital 

När du har skrivit på avtalet för riskkapitalet finns det ingen återvändo. Därför rekommenderar man att man ska vänta så länge som möjligt innan man tar in riskkapital. För du ger faktiskt bort en del av ditt företag. Det blir även höjda krav då investerarna vill få tillbaka för sin investering. Ens kontroll i bolaget blir även minskad. 

Man måste även tänka över hur man vill att framtiden ska se ut. Oftast vill riskkapitalbolaget göra en så kallad “exit” inom 3-7 år. Då kan bolaget behöva börsnoteras eller säljas för att investerarna ska få pengarna tillbaka. Det finns skräckexempel där investerarna har tömt bolaget på sitt kapital och sedan köpt hela bolaget billigt, jobbat upp bolaget för att sedan sälja det dyrt. Men oroa dig inte! Om du gör en genomgående analys av riskkapitalbolaget och väljer rätt investerare kommer detta inte hända. 

Sammanfattning 

Att ta in riskkapital i sitt bolag är en tuff process som kräver stark motivering och pitch av dig som företagare. Det kräver även att man lika väl som man kan motivera varför någon ska investera i ditt bolag att man även analyserar tillbaka och väljer rätt investerare. Vi hoppas att denna text har gett dig mer klarhet kring riskkapital och vad det innebär samt förståelse för de för och nackdelar som finns med riskkapital. Har du fler frågor är det bara att höra av dig till oss!