Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Vem är verklig huvudman? Om man driver ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller stiftelse m.m. ska man anmäla en verklig huvudman till bolagsverket. I denna blogg kommer vi reda ut vad en verklig huvudman är samt hur du tar reda på vem som är verklig huvudman. Vi kommer även gå igenom hur du anmäler en verklig huvudman till ditt företag eller förening.

Vad är en verklig huvudman?

Verklig huvudman är den person eller de personer som äger eller kontrollerar ett företag, förening eller stiftelse m.m. ytterst. Det kan också vara en eller flera personer som tjänar på att andra agerar i verksamheten åt dem. Sedan 2017 har det införts en ny lag i Sverige att alla företag eller föreningar som kräver verklig huvudman måste anmäla det till Bolagsverket.

Syftet med att införa att alla berörda företag och föreningar måste registrera en verklig huvudman är för att polis och myndigheter ska kunna använda registret för att ta reda på vem som äger/kontrollerar ett företag. Informationen kan sedan användas för att bekämpa finansiering av terrorism och penningtvätt.

Hur tar man reda på om det finns en verklig huvudman i verksamheten?

Det är er uppgift att ta reda på om det finns någon verklig huvudman i bolaget. Ett sätt för att ta reda på om det finns någon verklig huvudman redan registrerad hos Bolagsverket är att kolla i deras register. Här kan du logga in hos Bolagsverket för att söka i registret.

Om det inte finns någon registrerad verklig huvudman måste man undersöka vem/vilka som har ytterst kontroll eller ägarskap samt i vilken omfattning det är. Man kan även komma fram till att det inte finns någon verklig huvudman i verksamheten. Här kommer två exempel framtagna av Bolagsverket på personer som kan vara verklig huvudman i ett bolag eller en förening:

 

  1. Personen har mer än 25% av rösterna i bolaget/föreningen. Detta kan vara antingen genom aktier, andelar eller medlemskap.

     

  2. Ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av alla styrelseledamöter/befattningshavare.

     

Ytterligare kan det finns bestämmelser eller avtal i stadgarna eller bolagsordningen om vem som är verklig huvudman i företaget eller föreningen.

Regler kring närstående

När det kommer till närstående ska allas kontroll räknas samman i en förening eller ett företag. Som närstående räknas maka/make/registrerad partner/föräldrar/barn samt deras makar/sambo/registrerade partner. Om de närståendes kontroll är ytterst i företaget eller föreningen blir alla verklig huvudman. Skulle företaget komma fram till sedan att endast en av dem har den yttersta kontrollen blir den personen verklig huvudman.

    Ägare av fler företag

    En person kan vara verklig huvudman i flera bolag om hen äger/kontrollera flera bolagen/föreningarna ytterst. Äger du exempelvis mer än 25% av aktierna i två olika bolag kan du vara verklig huvudman i båda om du anses har ytterst kontroll eller ägandeskap.

      Bolag/föreningar som inte behöver registrera verklig huvudman:

       

      • Enskild näringsidkare
      • Aktiebolag och dess dotterbolag som är börsnoterade
      • Konkursbon
      • Dödsbon
      • Enkla bolag
      • Ideella föreningar
      • Staten, landsting och kommuner
      Glada medarbetare på en arbetsplats som pekar tummen upp

      Vart anmäler man verklig huvudman?

      På Bolagsverket e-tjänst kan du anmäla verklig huvudman för ditt bolag, ekonomisk förening eller stiftelse. Det första du måste göra är att ta reda på vad som gäller för just din verksamhet. Nästa steg är att ta reda på om det redan finns en verklig huvudman eller inte sedan tidigare. När du har gjort det loggar du in och anmäler uppgifterna om den verkliga huvudmannen och betalar en avgift på 250 kr. Sedan är det klart!

      Om det sker förändringar i företaget/föreningen ska det även göras en anmälan till Bolagsverkets register. I anmälan ska de nya uppgifterna framgå så att rätt information finns samlat i registrerat.

      Sammanfattning

      Sedan 2017 har det varit obligatoriskt att anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Även om man kommer fram till att det inte finns någon verklig huvudman så ska detta anmälas. Syftet med att anmäla verklig huvudman i företag och föreningar är att polis och myndigheter ska kunna använda registret för att motverka penningtvätt och finansiell terrorism.

      Vi hoppas att denna text har gett dig mer klarhet kring verklig huvudman och hur man anmäler en/flera till Bolagsverket. Vid fler frågor gällande ämnet vänligen kontakta oss på HQV!

      Förbättrade 3:12-regler för fåmansföretag

      Skattereglerna för fåmansföretag har gjorts om mer än en gång under åren och anses vara krångliga. Enligt ett nytt förslag ska dessa regler nu förenklas på en rad olika sätt. Finansminister Elisabeth Svantesson har tagit emot betänkandet från den kommitté som haft i...

      Vad gör en CFO? – Så lyckas du i rollen som CFO

      Som CFO (Chief Financial Officer) har du ofta ansvar för fler områden, utöver redovisning och rapportering. Det sker snabba förändringar i vår omvärld som leder till bredare krav och du förväntas även kunna ge proaktiva råd som stöttar bolagets långsiktiga strategi. I...

      Vad kostar en anställd?

      Det finns en del kostnader när det kommer till att anställa personal, men vad kostar egentligen en anställd, förutom lönekostnaden? Ofta innebär en ny anställd även nya möjligheter för ditt företag, men innan du anställer är det bra att fundera över vilka kostnader...

      Bli en attraktiv arbetsgivare med en tydlig pensionspolicy

      Genom att ha en tydlig pensionspolicy kan du som arbetsgivare skapa trygghet, attrahera talanger och bidra till hållbarhet. Det finns goda möjligheter att visa på ansvar för både medarbetare och samhället i stort. I denna artikel går vi igenom vad en pensionspolicy är...

      Avdrag för hemmakontor: Så fungerar det

      I takt med den digitala utvecklingen har allt fler människor möjligheten att arbeta hemifrån, i synnerhet de som driver eget bolag så som aktiebolag eller enskild firma. Många företag ger dessutom sina anställda möjligheten att arbeta helt eller delvis hemifrån,...

      Digital bokföring: Den moderna och effektiva metoden

      Digital bokföring spar tid och underlättar för dig som tidigare har gjort mycket av redovisningsarbetet manuellt. Med digital bokföring får du förenklade processer, geografisk frihet och bättre tillgänglighet till information. Du slipper överfulla pärmar med papper,...

      Kontakta oss

      Fylli formuläret nedan så hör vi av oss så snart som möjligt.

      Kontaktuppgifter

      Telefon

      08-515 171 80

      Email

      info@hqvsthlm.se

      Besöksadress & postadress:

      Linnégatan 48A, (1 tr.)
      114 54 STOCKHOLM