Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Att arbeta som redovisningsekonom/konsult eller revisor kan ibland misstolkas gällande deras arbetsuppgifter och vad deras funktion skulle vara för ditt företag. Vi har valt att gå närmare in på båda för att tydligt förklara respektive arbetsuppgifter och de största skillnaderna mellan dem.

Redovisningsekonom/konsult

En redovisningsekonom/konsult hjälper företaget helt eller delvis med bokföring och redovisning. Skillnaden mellan en redovisningsekonom och en redovisningskonsult är att en redovisningsekonom är anställd av företaget och en redovisningskonsult är anställd genom en byrå.

Vissa företag behöver bara hjälp med en del av arbetet som tex bokslut och kan då anlita en redovisningskonsult för att sköta den delen och hjälpa företaget.

Andra företag kan känna att deras behov är större, i detta fall kan de själva anställa en redovisningsekonom eller ta in en konsult för att sköta hela arbetet gällande företagets ekonomi.

Som redovisningsekonom/konsult kan det också röra sig om en rådgivande roll i kombination med redovisning och bokföring. En rådgivande roll kan innebära att man tolkar siffrorna och diskuterar möjligheter för ett företags utveckling framåt.

En redovisningsekonom/konsult som har en rådgivande roll har ofta lång erfarenhet och mycket kunskap kring redovisning och har gjort kunskapsprov för att bli auktoriserad redovisningsekonom.

Revisor

En revisor har en granskande roll och skall arbeta helt opartiskt. Revisorn intygar om att företagets redovisning är korrekt gjord samt att styrelsen har hanterat sina uppgifter rätt. Revisorn skriver sedan en revisionsberättelse som intyg på att allt står rätt till i företaget. Alla företag har inte revisorsplikt. Om ett företag uppfyller två eller mer av dessa krav under två räkenskapsår krävs en auktoriserad revisor:

1.  Har fler än 3 anställda

2.  Omsätter mer än 3 miljoner kronor per år

3. Har en balansomslutning på mer än 1,5 miljoner kronor

En revisor kan inte vara anställd av företaget utan anställs genom personval eller byråval. Läs mer om att välja rätt revisionsbyrå eller revisor för ditt företag här. När man väljer en revisor är det viktigt att revisorn besitter branschkunskap och arbetar proaktivt.

Ytterligare kan en kompetent revisor med bred kunskap och erfarenhet agera som ett bollplank där ni kan diskutera eventuella problem företagets har ställs inför eller idéer gällande företagets utveckling i framtiden.

Skillnaden mellan en revisor och en redovisningsekonom/konsult

Skillnaden mellan en redovisningsekonom/konsult och en revisor är alltså ganska stora. Redovisningsekonomen/konsulten jobbar med att assistera eller göra redovisningen och bokslutet för företaget vilket revisorn i sin tur granskar för att sedan skriva en revisionsberättelse som intygar på att företaget har skött allting rätt. I och med att en revisor måste arbeta helt opartiskt när den skriver revisionsberättelsen kan man inte anställa en och samma person för att sköta båda delarna. Revisorn kan inte heller vara anställd direkt av företaget utan måste anställas genom personval eller byråval.

Sammanfattning

Vi på HQV Stockholm erbjuder tjänster både inom revision och redovisning. Vare sig du är i behov av en revisor eller en redovisningskonsult kan våra kvalificerade revisorer och professionella redovisningskonsulter hjälpa er. Vår organisation präglas av hög servicegrad och tillgänglighet där vi arbetar för ert företags fortsatta utveckling.

Tjänstepension: En grundläggande förmån för dina anställda

Innehållsförteckning Vad är tjänstepension? Varför bör arbetsgivare erbjuda tjänstepension? Vad innehåller en tjänstepensionsplan? Förmånsbestämd plan säkrar en viss pensionsnivå Premiebestämd plan sätts av i en försäkring Lyft värdet av det totala förmånspaketet...

Så hanterar du en bluffaktura

Svenska företag fortsätter att drabbas av problemet med falska fakturor och phishing. Metoden som används för bluffakturor går ut på att fakturan ska efterlikna ett riktigt företag eller myndighet för att vilseleda dig som mottagare. Genom att utnyttja andra...

Delägare i aktiebolag: Allt du behöver veta

När det kommer till delägare i aktiebolag har alla delägare samma skyldigheter och rättigheter, med vissa undantag. Här går vi igenom allt du behöver veta om delägarskap, från att ta in nya delägare och att köpa sig in i ett företag till att köpa ut delägare och vad...

Anställa personal: Detta ska du tänka på

Anställa personal är ett stort åtagande för en arbetsgivare, både sett från ett ekonomiskt, rättsligt och socialt perspektiv. Det är ett stort beslut att anställa personal och det finns en mängd lagar och regler som du behöver ha koll på och sätta dig in i. För en...

Digitalisering av företag

Dagens snabbföränderliga och digitala värld gör att fler och fler företag inser vikten av att digitalisera processer eller delar av verksamheten för att hänga med i utvecklingen. Digitaliseringen innebär en mängd nya möjligheter för företag, men vägen dit kan kännas...

Bostadsrättslagen 2023

Bostadsrättslagen genomgick ändringar den 1 januari 2023. Lagändringarna ämnar att stärka skyddet för den som äger eller köper en bostadsrätt. I denna blogg listar vi en del av de viktiga förändringarna som skett i lagen som föreningar kan behöva anpassa sina stadgar...

Kontakta oss

Fylli formuläret nedan så hör vi av oss så snart som möjligt.

Kontaktuppgifter

Telefon

08-515 171 80

Email

info@hqvsthlm.se

Besöksadress & postadress:

Linnégatan 48A, (1 tr.)
114 54 STOCKHOLM